Kattutställningar och andra event

Förr var katten ett djur som gick omkring på bondgårdarna i Sverige. De var duktiga på att fånga möss, och på att skrämma iväg andra djur som annars tenderade att ta sig in i matkällare och andra förråd på gården. I dag har katten i många fall helt andra användningsområden. Det finns fortfarande en del katter som lever på bondgårdar och som jagar möss, men andra katter är bara sällskap och används för utställning eller avel.

Att åka på en kattutställning

Oavsett om man har en katt man vill ställa ut, eller om man bara gillar katter är man i regel välkommen på kattutställningar av olika slag. Flera större sådana anordnas varje år i Sverige. På kattutställningen kan man träffa många andra kattägare som gillar att prata katt.

Har man en egen katt att ställa ut kan man också ta chansen att se om den kan få några certifikat eller andra utmärkelser. Är det så att man bedriver avel kan man ofta få några kronor mer för kattungarna om man kan visa att kattens föräldrar har meriter från en och annan utställning.

Vilka katter får ställas ut?

Det finns inte direkt några regler som säger vilka katter som får ställas ut. Det är dock som så att blandraskatter inte kan få certifikat som raskatter kan. När man ställer ut blandraskatter gör man det i regel för att det är roligt. Katten kan inte direkt bli bäst i ras. Däremot finns det möjlighet för katten att bli bäst bland blandraserna.

När det gäller kattutställningar för renrasiga katter finns det också särskilda krav på katterna. De ska vara vid god hälsa, de ska vara vaccinerade och dessutom ska katterna inte ha otillåtna färger.

Kattens dag

År 1983 beslutade SVERAK, Sveriges kattklubbars riksförbund, att katten skulle få en egen dag. Den här dagen infaller alltid den första advent. I samband med kattens dag brukar det anordnas olika typer av event i djurbutiker och på andra platser. Här uppmärksammas helt enkelt katten lite extra. Det här har gjort att katten har fått en större plats i samhället.

Eventen brukar gå ut på att butiker har en del extra erbjudanden på till exempel kattfoder, kattsand och andra saker som har med katter att göra. Det kan också finnas möjlighet att träffa katter av olika raser i samband med eventen.

Öppet hus på kattpensionat

En annan form av event som kan anordnas är öppet hus på kattpensionat och katthem. Då får man träffa på de katter som bor på pensionatet. Det är i regel katter som adopteras bort. Katterna kan vara övergivna, eller så har de lämnats in av ägare som inte längre kan ta hand om dem. Öppet hus brukar vara ett sätt att uppmärksamma katthemmens arbete och det kan också få människor att hitta en katt som de vill adoptera.

Andra aktiviteter för och med katter

Det finns också en del andra tävlingar och event som anordnas med och för kattens skull. Katten har under lång tid varit ett djur som haft en relativt låg status, men det här vill man ändra på i samband med eventen.