Att avla på katter

Det finns en hel del kattuppfödare runt om i Sverige. De föder upp katter inom flera olika raser. En kattuppfödare riktar ofta in sig på att föda upp katter som motsvarar rasens standard så bra som möjligt. Det förekommer inga blandraskatter eller så kallade bondkatter utan det är renrasiga varianter som föds upp.

Att skaffa avelskatter

Att köpa in katter att avla på kan kosta en hel del pengar. Om man köper en renrasig katt kan man räkna med att betala omkring 10 000 kronor för den. I många fall kan det dock räcka med att köpa en honkatt. Många hankattsägare hyr eller lånar ut sina hankatter för parning mot att de till exempel får en kattunge av ett visst kön. När det gäller anskaffning av avelskatter finns det en hel del att tänka på. Man får till exempel inte avla på katter som kan misstänkas lida av aveln, och det är också olämpligt att använda katter med ärftliga skador eller sjukdomar inom avel. Man bör också se till att hålla koll på hur avelskatterna ser ut. Inom en viss rasstandard är det till exempel önskvärt att katterna har vissa färger, en speciell storlek och så vidare. Inom de olika raserna finns det också förbjudna färger, som inte är önskvärda. Om man vill hålla på med kattutställning och avel kan det därför vara bra att undvika avelsdjur som har just de färgerna.

Att tänka på vid avel på katter

Det finns en hel del att tänka på när man ska avla på katter. Om man har en honkatt som löper kan den föra ett väldans oväsen och börja urinmarkera inomhus om det vill sig illa. Man kan inte heller komma till rätta med problemet genom kastrering eftersom honkatten sedan inte kan få ungar. Det kan också vara olämpligt att ge honkatten p-piller eftersom det ger en ökad risk för bland annat juvertumörer. Under tiden man inte planerar att ta ungar på honkatten kan man alltså behöva stå ut med att den skriker och låter en hel del. Ett alternativ kan då vara att stänga in den i ett enskilt rum under löpet.

När något går fel

Det finns en hel del saker som kan gå fel i samband med att man avlar på en honkatt. Det kan till exempel gå tokigt vid förlossningen. Kanske kan honkatten inte få ut sina ungar, eller så sker något under dräktigheten som gör att ungarna inte klarar sig.

Kostnader i samband med avel

I samband med att katten blir dräktig kan det tillkomma en del kostnader för veterinärbesök. Det ligger i regel på ett par tusenlappar. Om komplikationer tillstöter vid förlossningen och man behöver göra ett kejsarsnitt akut kan kostnaden lätt uppgå till 20 000 kronor eller mer. Om man då inte har sin katt försäkrad kan det bli svårt att betala kostnaden. Det förekommer rent av att människor får avliva sina honkatter om komplikationer tillstöter för att de inte kan betala för kostnaderna. När kattungarna väl fötts ska de också försäkras och veterinärbesiktigas. Även det kostar pengar.