Att köpa katt från kattuppfödning

Det finns flera kattuppfödare som arbetar inom olika raser i Sverige. De vill främja just den ras de föder upp. När man ska köpa en katt finns det en del saker att tänka på, även om man köper den från en seriös uppfödare.

Fördelar med att välja en renrasig katt

När man köper en renrasig katt får man i regel med en stamtavla så att man vet att katten verkligen är renrasig. Man får också möjlighet att kunna avla på sin katt och att ställa ut den längre fram i tiden om man så vill. När det gäller den renrasiga katten kan man också ha större förtroende för att katten inte drabbas av någon ärftlig sjukdom. En kattuppfödare har vanligen avlat flera generationer av katter och då brukar man i regel sortera ut de individer som visar tecken på ärftliga sjukdomar eller skador.

Vad kostar katten?

En katt som köps hos en kattuppfödare kan i regel kosta en del mer än en katt som man köper på annons. Man kan i många fall få betala omkring 10 000 kronor eller mer för en renrasig katt. När det gäller blandraskatter kan man i regel finna en katt för omkring 1000 kronor. Det kan dock finnas billigare renrasiga katter. Det kan till exempel handla om katter som inte har färger som är önskvärda inom rasen, eller om äldre katter som blivit för gamla att ställa ut eller avla på.

Välja en seriös uppfödare

När man ska köpa en renrasig katt är det klokt att välja en seriös uppfödare. Man kan ta kontakt med till exempel SVERAK för att få reda på vilka uppfödare som finns inom de olika kattraserna. Det är också klokt att vara i kontakt med uppfödaren för att se om denne verkar seriös. En del uppfödare är bara intresserade av att tjäna pengar på sina katter och det kan vara lite riskabelt att köpa en kattunge där. Om man stöter på en uppfödare som inte verkar seriös är det klokt att tänka på att man inte bara köper en katt för att den är söt eller för att man tycker synd om den. Om man är beredd på att lägga ner mycket pengar på katten, och om man är förberedd på att den kan vara obotligt sjuk kan man köpa katten, men annars bör man avstå och välja en katt från en annan uppfödare.

Kattuppfödningar med blandraskatter

Många blandraskatter eller så kallade bondkatter kommer till av parningar man inte har räknat med. Man kan inte komma ifrån att bondkatter kan lida av en del inavel samt av sjukdomar som inte märks förrän katten är äldre. En seriös uppfödare föder inte upp så kallade bondkatter. Det rekommenderas tvärtom att man kastrerar dem. Det kan vara klokt att komma ihåg.